Dejavnosti

Šolsko leto 2021/2022

ZADNJI DAN POUKA V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

24. junij 2022, petek … zadnji dan pouka tudi za vse ostale učence od 1. do 8. razreda. Vsem želimo prijetne počitniške dneve. Se vidimo jeseni v naši popolnoma prenovljeni šoli.

SLOVO OD DEVETOŠOLCEV, 15. junij 2022

15. junij 2022, sreda … zadnji dan pouka za letošnjo generacijo devetošolcev, ki jih v prihodnjih dnevih čakajo vpisi na izbrane srednje šole.

VALETA DEVETOŠOLCEV, 10. junij 2022

10. junij 2022, petek … še eno generacijo devetošolcev smo pripeljali skoraj do konca. S čudovito valeto so polešali večer vsem prisotnim. Hvala vsem, ki ste omogočili nepozaben večer.

SPREJEM ODLIČNJAKOV PRI ŽUPANU, 8. junij 2022

8. junij 2022, sreda … devetošolci, ki so se z odličnim uspehom izkazovali vseh 9 let ali le v zaključnem letu šolanja, so se udeležili sprejema pri županu Občine Podlehnik, g. Sebastianu Toplaku. O tem so pisali tudi mediji tukaj.

DAN DEJAVNOSTI “PO SLOVENIJI”, 7. junij 2022

7. junij 2022, torek … krasen dan za izvedbo dneva dejavnosti učencev 6. do 9. razreda, ki jih je pot ponesla po naši lepi Sloveniji.

LIKOVNI NATEČAJ “MATEMATIKA ZDRUŽUJE”, marec 2022

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu matematike 14. marca 2022, ki je potekal pod skupnim sloganom »Matematika združuje«, so se naši devetošolci prelevili v skupinske umetnike in s kredo popisali in porisali tablo. Z nastalim izdelkom so sodelovali na likovnem natečaju, ki je potekal pod okriljem DMFA Slovenije. Tabla v matematični učilnici je tako postala umetnina, ki smo jo le s težkim srcem zbrisali. Ostaja pa prijetna misel na uspešno ustvarjanje in nastali izdelek, ki nas je vsekakor združil.

Mentorici: Ana Bedenik in Mojca Pajek

SREČELOV DEVETOŠOLCEV, 24. december 2021

Na zadnji šolski dan v letu 2021 smo devetošolci pripravili bogat srečelov v matematični učilnici, ki smo jo v ta namen še posebej praznično okrasili. Ob tej priložnosti bi se še enkrat prav lepo zahvalili vsem podjetjem in posameznikom, ki so nam omogočili izvedbo dogodka. Hvala tudi našim staršem, ki so res zavzeto pomagali pri zbiranju dobitkov.

devetošolci

KAMENČKI PRIJAZNOSTI, november 2021

13. novembra je dan prijaznosti, zato smo na naši šoli spremenili navadne kamenčke v kamenčke prijaznosti.

Dan prijaznosti je dan, ko drug drugemu izkažemo prijaznost. 

Vsak učenec je v šolo prinesel nekaj kamenčkov in skupaj smo jih okrasili. Vsak učenec je kamenčke nekje nastavil in s tem nekomu polepšal dan ter mu na obraz narisal velik nasmeh.

Verjamemo, da je vsak našel vsaj kakšen kamenček prijaznosti.

Zapisale Ema, Ana in Zala, 6. razred

Šolsko leto 2020/2021

USTVARJANJE NA TEMO VELIKE NOČI, april 2021

Učenci so pri NIP umetnost pod mentorstvom učiteljice Ane Bedenik izdelovali velikonočne pirhe v tehniki praskanka.

PUST pri predmetu NUM, februar 2021

UMETNOST NAS NAGOVARJA, 12. 2. 2021

»Vse se znova naj začenja in se tudi spet konča.

Zmeraj naj ljubezen najde pot, ki vodi do srca.«

Feri Lainšček

V mesecih učenja na daljavo smo učenci in učitelji poiskali nešteto novih načinov, kako se približati drug drugemu in ustvarjati učna okolja, v katerih se bomo ne samo učili, ampak tudi notranje bogatili.

Umetnost je prav gotovo področje, ki s svojimi vplivi na naslovnika zmore preseči temino računalniških ekranov, ki zmore pokazati, da je za vsakih zaslonom duša, ki si želi bližine in toplega človeškega stika.

Tako smo se v mesecu januarju učenci v okviru priprav na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku lotili razmislekov o velikanu slovenske besede, Francetu Prešernu, in o tem, kako Zdravljica nosi občečloveško kulturno sporočilo po povezovanju vseh dobromislečih posameznikov in narodov.  Spoznali smo Prešernovega povodnega moža, zanimali pa so nas tudi ženski liki v njegovi poeziji.

Povezali smo se z likovno umetnostjo in vsa svoja razmišljanja prelili v svoje likovne umetnine.

Tako so pod vplivom besedne umetnosti nastala nova umetniška dela, čisto naša.

Vabimo vas na razstavo »Prešeren nas je navdihnil«, s katero želimo opozoriti, da nas tudi v teh časih umetnost zmore povezati in nagovoriti:

https://www.artsteps.com/view/601d7bb2feeadd2a8356d63a/?currentUser

Želimo vam prijeten ogled razstave.

Zapisali Majda Erlač in Ana Bedenik

NAJLEPŠI LONČEK ZA ČAJ, februar 2021

ZIMSKI ŠPORTNI DAN ZA UČENCE 6. – 9. RAZREDA (1. 2. 2021)

V času izvajanja pouka na daljavo smo izvedli zimski športni dan. Učenci so zapisali svoje misli in dogodivščine, ki jih lahko preberete in tudi vidite tukaj:

https://padlet.com/majdaerlac/yo4vrc1iweh0t3q5

https://padlet.com/majdaerlac/729fym0zxp4rflm8

https://padlet.com/majdaerlac/fybtr24brerhxti6

https://padlet.com/majdaerlac/n0lt0ynoqbu45lq8

VIDEO PREDSTAVITVE UČENCEV 9. RAZREDA (20. 1. 2021)

Tudi letos so imeli devetošolci pri pouku angleščine možnost pridobiti oceno z izdelavo video predstavitve. Cilj te naloge je, da učenci svoje jezikovno znanje uporabijo na praktičen način kot bi ga v vsakdanjem življenju. Učenci ob ustvarjanju uživajo, saj si izbirajo teme, ki so jim blizu, jih veselijo. Zelo pa se potrudijo tudi pri montaži video posnetkov.

Vsi nastali posnetki so zbrani v padletu:

https://padlet.com/petraklobasa/x2304fbaiv596bmo

Zapisala Petra Klobasa Petrač

ZIMA JE PRIŠLA, SNEG LETI Z NEBA … (18. 1. 2021)

Čudovite poglede skozi okno so oblikovali učenci pri predmetu NIP Umetnost, pod mentorstvom učiteljice Ane Bedenik.

ZAHVALA ZDRAVSTVENIM DELAVCEM (28. 12. 2020)

Pred zaključkom koledarskega leta smo se okviru interesnih dejavnosti Rdeči križ in Zdrave šole pridružili akciji, ki ga vodijo Nacionalni in regijski koordinatorji Slovenske mreže zdravih šol z namenom, da se imenu učencev in zaposlenih OŠ Podlehnik zahvalimo vsem zdravstvenim delavcem za predano in požrtvovalno delo, ki ga opravljajo v teh težkih časih. Preko izdelkov učencev smo jim pokazali, kako smo jim hvaležni, da v trenutnih razmerah skrbijo za naše zdravje in dobro počutje. Izdelke smo naslovili na Zdravstveni dom Podlehnik, v mesecu januarju pa bodo objavljeni tudi na spletni strani Slovenske mreže zdravih šol pod rubriko Zahvala vsem, ki skrbijo za naše zdravje.

Dragica Šegula
koordinatorica Zdrave šole na OŠ Podlehnik

————————————————————————————————————————————-

VOŠČILO UČENCEV 9. RAZREDA (23. 12. 2020)

——————————————————————————————————————————————

MARTIN KRPAN V SLIKI 7. RAZREDA (22. 12. 2020)

Šolanje na daljavo poteka že kar nekaj časa in učenci ter učitelji počnemo marsikaj, kar bi počeli tudi v učilnicah, samo da to sedaj delamo drugače.

Pri pouku slovenščine smo spoznavali slovenskega junaka Martina Krpana, ki je s svojo iznajdljivostjo rešil cesarski Dunaj pred mogočnim sovražnikom Brdavsom. Cesar mu je bil zelo hvaležen, cesarica pa malo manj, saj ji je za to, da si je izdelal svoje orožje za boj, posekal lipo, pod katero se je hladila, kadar ji je bilo najbolj vroče.

Kako so Krpana in njegovo zgodbo likovno doživeli učenci 7. razreda, vam predstavljamo v virtualni razstavi.

Obilo užitkov vam želimo.

Medpredmetno smo združili moči učiteljici SLJ Majda Erlač in LUM Ana Bedenik ter učenci 7. razreda.

https://www.artsteps.com/view/5fe05e3170b3aa397d670604

——————————————————————————————————————————————————

DECEMBRSKO VZDUŠJE

Ustvarjanje novoletnih voščilnic pri NIP Umetnost pod mentorstvom učiteljice Ane Bedenik.

“Oblačna” umetnost učenk interesne dejavnosti Umetnost je prav tako nastala pod mentorstvom učiteljice Ane Bedenik.

9. december 2020: POVODNI MOŽ NA FOTOGRAFIJAH, 8. razred

Učenci 8. razreda so pri pouku slovenščine v prvem decembrskem tednu spoznavali Prešernovo balado Povodni mož.

Navdušila jih je Urškina podoba, zato so izdelali plakat, na katerem so pesem opremili še z izbranimi fotografijami, ki so jih našli prosto dostopne na spletu. Pri nastajanju izdelka sva aktivno sodelovali tudi razredničarka Mojca Pajek in učiteljica slovenščine Majda Erlač.

Za pomoč so učenci prosili tudi učiteljico LUM, gospo Ano Bedenik, ki je zbrano gradivo ustrezno oblikovala za objavo.

Zapisala Majda Erlač

4. december 2020: VEM, KAM GREM (8. in 9. razred)

V času šolanja na daljavo učenci in učitelji iščemo nove poti do znanja, pogosto odkrivamo tudi kakšne svoje talente, za katere nismo vedeli, da jih premoremo.

Med drugim smo z učenci  8. in 9. razreda razmišljali, kakšna bo njihova poklicna pot. Združili smo moči in v okviru ur oddelčnih skupnosti, likovne umetnosti, slovenščine, poklicnega usmerjanja in etike izvedli medpredmetno sodelovanje, s katerim smo se pridružili razpisu Zavoda za zaposlovanje Vem, kam grem.

Učenci so v svojih vizualizacijskih tablah razmišljali, kakšna bo njihova nadaljnja izobraževalna pot, izrazili pa so tudi pričakovanja o svojem odraslem življenju.

Učiteljice Anita Malovič, Ana Bedenik, Mojca Pajek, Petra Klobasa Petrač in Majda Erlač, ki smo jih pri delu usmerjale, svojim učencem seveda želimo, da se jim v bodočnosti uresniči čim več želja in idej, ki so jih ujeli v svojih izdelkih.

Zapisala Majda Erlač

20. 11. 2020, NARAVOSLOVNI DAN: DAN SLOVENSKE HRANE

V petek, 20.11.2020, smo imeli vsi učenci naše šole naravoslovni dan. Vsak tretji petek v novembru je namenjen dnevu slovenske hrane. Letos smo imeli jubilejni 10. tradicionalni slovenski zajtrk. Zaključili pa smo tudi projekt, ki smo ga začeli že v tednu otroka, Mladim se dogaja.

Dan se je začel kot vsak dan, s kratko razredno uro. Ker smo imeli do predstavitve podjetniških idej še kar nekaj časa, smo začeli kar z dejavnostmi, ki jih je pripravila učiteljica Dragica.

Pri nas doma smo skupaj pripravili zajtrk, tradicionalni slovenski zajtrk. Z Adamom sva pripravila med, maslo, mleko, kruh in jabolka, pomagala sta tudi Jakob in mama, ki je pripravila pogrinjke. Imeli smo dober in zdrav zajtrk.

Skupaj s svojimi sošolci, tudi iz drugih razredov, smo fotografije zajtrkov objavili s pomočjo padlet aplikacije.

Nadaljeval sem z dejavnostmi in se že pripravljal na predstavitev podjetniške ideje.

S svojimi predstavitvami so najprej začeli učenci devetega razreda. Predstavili so Ribnik Podlehnik in Avtomatski hladilnik. Njihove ideje so mi bile všeč.

Učenci osmega razreda so predstavili Tehno life in Okuse sveta. Tehno life se mi zdi zelo zanimiva in uporabna aplikacija.

Na vrsti smo bili sedmošolci. Najprej so sošolci predstavili optično svetilko in nato je naša skupina predstavila digitalno steno.

Učitelji in komisija so povedali, da jim je naša ideja in predstavitev všeč.

S svojimi predstavitvami so nato začeli učenci šestega razreda. Predstavili so nam Njam na dronu in Aktivne igračke za mačke. Pri svojih idejah so se zelo potrudili.

Po končanih predstavitvah so se učitelji in komisija morali odločiti, katera predstavitev je bila najboljša. Zmagala je digitalna stena, predstavitev naše skupine. Bili smo ponosni in veseli, ker smo tako uspešno zaključili projekt Mladim se dogaja.

Kasneje sem nadaljeval z dejavnostmi ob naravoslovnem dnevu.

Čeprav smo naravoslovni dan imeli tokrat vsak na svojem domu, smo se vseeno imeli lepo.

                                             Tinai Marinič, 7. razred

NARAVOSLOVNI DAN – Zdrav slovenski zajtrk in zaključek projekta Mladim se dogaja

Zjutraj smo se na zoomu dobili z razredničarko, ki  nam je podrobno razložila potek naravoslovnega dne.

Že med tednom pa smo dobili pošto od učiteljice Dragice, ki nam je zelo lepo sestavila dan, v katerem smo pokrbeli za svoje zdravje, in mi je bil zelo všeč.

Od 8.00 dalje smo delali po predstavitvi in v njej so nas čakale dejavnosti( npr. branje knjig, jutranja telovadb, igranje družabnih iger…) , ki smo jih delali sami ali pa zraven povabili družino.

Najprej pa smo seveda morali zajtrkovati ZDRAV SLOVENSKI ZAJTRK- med, maslo, mleko.

Imeli smo možnost,  da smo dodali tudi več zdravih živil). Naš zajtrk smo fotografirali in naložili v padlet k svojemu razredu.

Ob 9.50 pa smo se vklopili na Zoom, v katerem smo z gospo Lidijo in našimi učitelji predstavili svoje poslovne ideje, ki smo jih že izdelali v Tednu otroka. Učenci smo predstavili res zanimive ideje in upam, da se katera tudi uresniči. Imeli smo tudi glasovanje publike in žirije. Kot najboljša predstavitev po mnenju publike so bili OKUSI SVETA 6 učencev 8. razreda ter po mnenju žirije DIGITALNA STENA 6 učencev iz 7. razreda.

Eva Pulko, 8. razred

TEDEN OTROKA 2020

Dostopnost