Spoštovani starši!

 

Obveščamo vas, da se je v šoli pojavila bolezen Noroviroza.  Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Laično bolezen imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Norovirusi so zelo kužni in se med ljudmi zlahka širijo. Virusi se izločajo z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, prek onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, pa tudi z neposrednim stikom, je zapisano na spletni strani NIJZ-ja.

Inkubacijska doba je običajno 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopno. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v treh dneh. Okužba lahko poteka z resnimi simptomi pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah.

Pri preprečevanju širjenja norovirusov je pomembna skrb za osebno higieno. Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, posebej po uporabi stranišča. Skrbeti moramo tudi za higieno in čiščenje toaletnih prostorov ter čiščenje površin, ki se jih dotikamo z rokami.

V primeru bolezni pri vašem otroku vas vljudno prosimo, da to sporočite na telefonsko številko 02 795 31 00 (tajništvo šole) ali 02 795 31 08 (vrtec) ali 02 795 31 03 (pomočnica ravnatelja za enoto vrtca).

 

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

 

Kolektiv šole in vrtca

Related Images:

Dostopnost