V petek, 18. novembra 2022, smo na vseh slovenskih šolah imeli tradicionalni slovenski zajtrk.
Imeli smo naravoslovni dan, zato si v šolo nismo rabili prinesti šolskih torb, ampak nahrbtnike.
Po uvodnem pogovoru o pomenu zdrave prehrane in zajtrka smo odšli v jedilnico, kjer smo pojedli slovenski tradicionalni zajtrk – kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Nato smo nadaljevali z aktivnostmi po razredih.

Učenci 7. razreda smo se razdelili v skupine in tako preživeli dan. Prvi dve uri sta k nam prišli gostji iz Ptuja, prostovoljki iz Ars Vitae in z njima smo se pogovarjali o samopodobi, igrali smo se socialne igre in se imeli super.
Vmes smo imeli še dobro malico.
Potem smo se s šolskima pedagoginjama spet pogovarjali o samopodobi, se igrali igre, reševali delovne liste in se pri tem zelo zabavali.
Dan mi je bil zelo zanimiv, veliko sem se naučila o sebi in o sošolcih in se pri tem zabavala.
Zala Pulko, 7. razred

Zjutraj smo punce šestega razreda s pomočjo učiteljice Jožice Vogrinec in učiteljice Mateje Šibila na mize v jedilnici zložile prtičke, maslo, med, kruh in jabolka, kuharice so pripravile še mleko in jedilnica je bila pripravljena za začetek tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Pred zajtrkom smo se učenci 6. razreda postavili v krog in risali portret sošolca pred nami. Portrete smo obesili na tablo in odšli na zajtrk.
Jedilnica je izgledala čudovito. Ko smo se najedli te slastne hrane, smo se spet zbrali v učilnici za angleščino. Ogledali smo si film o tem, kako nastanejo sestavine za tradicionalni slovenski zajtrk.
Pogovorili smo se o filmu in nadaljevali z delavnicami o naših lastnostih, ciljih in dogodkih. Na temo naših dogodkov smo se potem igrali igro spomina. Vsak si je moral zapomniti dogodek enega sošolca. Šlo nam je kar dobro. Imeli smo kratko pavzo in igranje smo zaključili z igro ukazov. Beseda pojdi pomeni stop, beseda stop pomeni pojdi, beseda plosk pomeni, da izgovorimo ime in beseda ime pomeni plosk. Ta igra je bila kar težavna.
Pred koncem dneva smo zapisali še razredna pravila.
Tako smo učenci šestega razreda preživeli lep dan, ki se je začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Lara Prelog, 6. razred

Tudi učenci 4. in 5. razreda smo si pripravili prijeten in poučen dan. V goste smo povabili čebelarko, gospo Barbaro Murko Kolednik, s katero smo se pogovarjali o čebelah, čebelarstvu, izdelovanju medu in drugih izdelkih čebel ter o opremi, ki jo pri svojem delu potrebuje čebelar.

Drugi del dneva smo ustvarjali po razredih:

  • četrtošolci smo izvedli delavnico in izpolnjevali delovni list na temo čebelarstva, pogovarjali smo se o pomenu mleka za našo rast in razvoj, dotaknili smo se tem o kmetijstvu, naše brbončice pa smo razveselili s kuhanjem pudinga s sadnim prelivom.
  • petošolci smo se pogovarjali o pomenu uživanja zajtrka, pogledali smo si posnetek in ustvarjali na temo čebel in čebelarstva, na koncu pa smo si spekli pecivo. Zelo zanimiv nam je bil panj, na katerem smo občudovali gradbene sposobnosti žuželk pri izdelavi svojega doma.
    Učiteljici Mateja Šibila in Romana Ros

Učenci od 1. do 3. razreda smo se po zajtrku odpravili do kmetije Šmigoc, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka. Ogledali smo si zelo moderno opremljen hlev, v katerem s pomočjo robotov vsak dan pomolzejo približno 300 krav mlekaric. Na kmetiji roboti pomagajo tudi pri čiščenju hlevov in hranjenju živali. Po ogledu smo se okrepčali in vrnili v šolo.

Učiteljice Urša Repič, Jožica Vogrinec in Kaja Abraham

Tudi učenci 8. in 9. razreda smo v petek, 18. 11. 2022, izvedli tako kot učenci v številnih slovenskih šolah, dan slovenske hrane.
Prvo uro smo pojedli slovenski tradicionalni zajtrk.
Naslednje ure smo imeli predavanje z naslovom Misli, čustva in dejanja, ki so ga pripravile šolske pedagoginje Anita Malovič, Sanja Kozel in Katarina Kirbiš. Predavanje je govorilo o psihičnem zdravju.
Dve uri smo se družili tudi s predavateljicami iz društva Ars Vitae, s katerimi smo se pogovarjali o samopodobi in o težavah najstnikov.

Ves dan je bil zelo zabaven in naučili smo se veliko novih stvari.

Manica Lesjak, Nina Koren, Iza Feguš, 8.razred

Related Images:

Dostopnost