V četrtek, 5. oktobra 2023, smo na šoli organizirali prometno-varnostni dan za vse otroke vrtca in učence šole.
V ospredje druženja s policisti in z gasilci smo postavili spoznavanje delovanja gasilskih in policijskih enot v primeru, da se zgodi nesreča in jih potrebujemo.

Z nami so se bili policisti na motorju, policisti, ki opravljajo svoje delo na cestah in avtocestah, posebej veseli pa smo bili obiska dveh prijaznih kužkov, Fride in Tika, ki sta tudi zaposlena v policiji. Ob tem so policisti skozi aktivnosti opozarjali še na varno udeležbo v prometu, uporabo odsevnih sredstev ter uporabo čelade pri vožnji s kolesi, z rolerji in s skiroji. Skozi različne aktivnosti smo spoznali policijo pri njenem preventivnem in tudi represivnem delovanju.

Na prireditvi so se nam pridružili tudi gasilci domačega gasilskega društva Podlehnik.
Najprej so nam pomagali pri izvedbi evakuacije iz prostorov šole in vrtca, nato pa so nam na posameznih postajah prikazali gasilsko vajo gašenja z vodo in gašenje pregretega olja z ustreznimi sredstvi za gašenje. Na eni od postaj smo spoznali osebno zaščitno opremo gasilca, gasilka pa nam je prikazala tudi temeljne postopke oživljanja.
Veseli smo bili tudi, da smo lahko sedeli v pravih policijskih in gasilskih avtomobilih ter na policijskem motorju, veliko pa nas je bilo, ki smo z veseljem vključili policijske sirene v policijskih avtomobilih.
Ta dan smo se v družbi gasilcev in policistov imeli zelo lepo.
Hvala vsem za obisk in za poučno druženje.

Učenci OŠ Podlehnik

Mladi novinarji pa so zapisali svoje vtise takole:

• Ema Drevenšek, 4. razred OŠ Podlehnik (intervju je opravila s svojim očetom, zato ga je seveda lahko tikala 😊)

Dan požarne vaje
V četrtek, 5. 10. 2023, sem prišla v šolo in imeli smo požarno vajo. Zjutraj ko je zazvonil alarm, smo vsi šolarji odšli iz šole. Zbrali smo se na zbirnem mestu. Do nas je pristopil vodja gasilcev. Rekel je, da ko neha alarm, lahko gremo nazaj v šolo po čevlje in po svoja oblačila.

Potem smo šli na igrišče, kjer so nam gasilci najprej pokazali, kako se oživlja. Šli smo tudi tja, kjer so nam gasilci pokazali, s čim se ne sme gasiti ognja, če zagori olje. Vodja gasilcev je rekel, da se lahko oblečemo v gasilce. Sedeli smo tudi v gasilskem kombiju. Učenci naše šole, ki so hkrati tudi gasilci, so škropili v zrak. To je bilo zabavno. Tudi mi smo s cevjo namerili in zalivali ogenj.
Nato smo bili pri policistu z motorjem. Povedal nam je, kako se ravna v prometu. In lahko smo se usedli na motor. Šli smo tudi do vodnikov službenih psov. Psi se morajo zelo radi igrati, da ko pride do nečesa, vodnik pokaže igračo in policijski pes steče za njo. Pogledali smo tudi policijski avtomobil.

Bila je super izkušnja, ker smo lahko sedeli v avtu in tudi v policijskem kombiju. Spoznali smo policista iz posebne policijske enote, ki nam je predstavil opremo, neprebojni jopič in različne vrste orožja.
To je bil moj najboljši dan. Upam, da se bo v naši šoli to še večkrat zgodilo.

Sedaj bom intervjuvala policista Boruta, ki nas je obiskal na dan požarne vaje.
Ema: Zakaj si želel postati policist?
Policist Borut: Že kot otrok sem z velikim zanimanjem spremljal delo policistov. Za poklic policista sta me navdušila teta Olga in stric Vinko, ki sta oba opravljala ta zanimiv poklic, piko na i pa je seveda dodal brat Miran, ki se je prav tako odločil postati policist in kot starejši brat nekaj let pred menoj odšel v srednjo policijsko šolo.
Ema : Ali rad opravljaš svoje delo?
Policist Borut: Svoje delo opravljam zelo rad. Vsak dan znova je delovni dan policista drugačen, veliko sodelujem v preventivnih delavnicah v vrtcih in osnovnih šolah, kjer se pogovarjamo o varni udeležbi v prometu.
Ema: Ali si doživel kaj nenavadnega kot policist?
Policist Borut: Kot policist sem v dolgi policijski karieri doživel kar nekaj nenavadnih situacij, zgodb, primerov, zaradi katerih bi zagotovo lahko napisal knjigo (morda, ko bom v »penziji« – smeh). Ena zares nenavadna pa je zagotovo zgodba s srečnim koncem, ko sem s preprečitvijo in ustavitvijo krvavitve, motoristu, udeleženemu v hudi prometni nesreči, rešil življenje. Na mojo pobudo in vztrajnost je iz UKC Ljubljana v Črni Kal priletel helikopter Slovenske policije z reševalno ekipo, ki je pristal kar na vozišču ter nato poškodovanega odpeljal v UKC Ljubljana. Med nama so se stkale prijateljske vezi.

• Leo Ornik, 5. razred
Danes smo na naši šoli doživeli poseben dan.
Pridružili so se nam namreč policisti in gasilci, ki so nam na posameznih postajah v odličnem razpoloženju predstavili svoje avtomobile in opremo, ki jo potrebujejo pri opravljanju svojega dela.
Prišla sta tudi dva policijska psa, in sicer Frida, nemška tičarka, in Tika, nemška ovčarka.
V imenu vse otrok in učencev našega vrtca in šole lahko povem, da smo hvaležni vsem gasilcem in policajem za njihov obisk pri nas.

• Žiga Krulc Prevolšek, 4. razred
V četrtek, 5. oktobra 2023, nas je med jutranjimi dejavnostmi v šoli in vrtcu prestrašil požarni alarm. Takoj smo se postavili v kolono in po pravilih odšli na evakuacijsko mesto za šolo, kjer smo izvedeli, da je bila samo požarna vaja.
Kljub temu smo bili veseli in ponosni, da smo se vsi otroci in učenci skupaj s svojimi vzgojitelji in učitelji varno evakuirali na evakuacijsko mesto. Počakali smo na gasilce, ki so nbam dovolili, da smo se lahko vrnili v šolo.

Kasneje smo si na igrišču ogledali gasilski avto, kako se oživlja ljudi in kako se lahko pogasi požar. Videli smo policijski avto BMW, policijski motor in dva policijska kužka, Tika in Frido, ki tudi delata za policijo. Videli smo tudi orožje, ki ga pri svojem delu nosijo policaji.

Dan je bil za vse učence šole zelo zabaven in poučen.

Related Images:

Dostopnost