EDUROAM

BREZŽIČNO IZOBRAŽEVALNO OMREŽJE EDUROAM

Osnovna šola Podlehnik nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. KAJ JE EDUROAM?

Storitev Eduroam omogoča učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, osnovne in srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Podlehnik dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Podlehniku ali drugje po Sloveniji oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. TEHNIČNE ZAHTEVE ZA DOSTOP

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. NAVODILA ZA PRIKLOP

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si in https://cat.eduroam.org/.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Podlehnik. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji, t.j. OŠ Podlehnik. Učenci pridobijo uporabniško ime in geslo, ki ju prejmejo po oddaji obrazca »Prijavnica za osebni dostop do omrežja Eduroam« s podpisom staršev oz. skrbnikov.

4. POMOČ IN KONTAKTNE OSEBE

Kontaktna oseba je Leon Zajc (leon.zajc@sola-podlehnik.si)

Dostopnost