Projekt MLADI – SPIRIT

ŠOLSKO LETO 2023/2024

Projekt IZVAJANJA DEJAVNOSTI S PODROČJA SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI, INOVATIVNOSTI IN PODJETNOSTI (JP MLADI 2023/2024) v šolskem letu 2023/2024 na OŠ Podlehnik

Tudi v tem šolskem letu smo bili uspešni na razpisu projekta Mladi 2023/2024, ki ga financira agencija SPIRIT, ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Projekt je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem za izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.

V aktivnosti smo vključili učence od 6. do 9. razreda, jim ponudili raznolike dejavnosti za spodbujanje razvoja osebnostnih lastnosti, pomembnih za podjetnost (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …), oblikovali osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, spodbujali razvoj zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji ter tako pomembno vplivali tudi na bodočo poklicno pot vsakega posameznika.

Sodelovanje v projektu je za učence popolnoma brezplačno, saj so dejavnosti financirane s strani SPIRIT-a v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, izvajale pa so se tako v prostorih šole kot tudi izven nje.

Pri izvedbi nekaterih dejavnosti je ponovno sodelovala tudi zunanja mentorica, dr. Lidija Tušek, s številnimi izkušnjami in znanji iz tega področja. Pri delu sta ji pomagala tudi sodelavca iz ZRS Bistra Ptuj, g. Robert Novak in ga. Tjaša Glažar.

_ _

Tako pa je naše delo potekalo tokrat (seznam dopolnjujemo sproti):

 • obisk Mednarodnega obrtnega sejma v Celju (6. do 9. razred),
 • delo v skupinah in iskanje novih poslovnih idej, izdelava canvasov, predstavitev idej in izbira najboljše med njimi (delo z zunanjo mentorico) – le 8. in 9. razred,

Fotografije v nadaljevanju pa zgovorno opisujejo naše dejavnosti:

Podjetniški izziv za mlade 2024

Na Podjetniškem izzivu za mlade, ki je potekal 22. 2. 2024, v Dominikanskem samostanu na Ptuju, smo našo šolo zastopale devetošolke Manica, Maja, Iza, Nina in Taja. Tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih sta organizirala SPIRIT Slovenija in ZRS Bistra Ptuj. Predstavile smo se s svojo podjetniško idejo MINT. Tekmovanja se je udeležilo še 7 osnovnih šol in 1 srednja šola iz naše okolice. Čeprav nismo bile izbrane med najboljše 3, je bila to vseeno dobra izkušnja, kjer smo dobili podjetniško podlago za naprej. Vse smo bile zadovoljne z nastopom in imele res super dan.

Iza Feguš in Nina Koren, 9. r.

O dogodku so poročali tudi tukaj in tukaj. Kot gledalci so se dogodka udeležili tudi naši šestošolci, ki tako počasi spoznavajo prve korake podjetništva in inovativnosti.

MINT – OPIS IDEJE

Pet devetošolk iz OŠ Podlehnik – Iza, Maja, Manica, Nina in Taja – je združilo svojo ustvarjalnost in podjetniški duh pod skupnim imenom MINT. Zasnovale so inovativen lepotni izdelek, ki združuje praktičnost in trajnostne vrednote. Njihova ponudba vključuje unikatno gobico v obliki štiristrane prizme, ki ima dve različni funkciji: ena stran je namenjena nanašanju pudra, druga pa rdečila za lica. Kar izdelek dela še posebej privlačen, je možnost ponovnega polnjenja, s čimer MINT nagovarja okoljsko ozaveščene uporabnike, ki želijo zmanjšati svoj ekološki odtis.

Izdelki MINT so narejeni iz naravnih sestavin, kar zagotavlja varno uporabo in tudi nego kože. Ponujajo širok spekter odtenkov, s katerimi želijo zadovoljiti različne potrebe in želje svojih strank. Posebna pozornost je namenjena tudi prekrivnosti, ki omogoča enakomerno in dolgo obstojnost nanosa ter ohranja naraven videz kože. S svojim pristopom MINT ne le da sledi trendom v lepotni industriji, temveč jih tudi soustvarja, saj ponujajo inovativne rešitve, ki odražajo njihovo zavezanost kakovosti, trajnosti in dostopnosti.

Zgodba deklet iz Podlehnika je zgled mladim, ki z inovativnostjo in zavzetostjo za trajnostni razvoj lahko ustvarijo izdelke, ki izboljšujejo naš vsakdan ter prispevajo k bolj zelenemu in odgovornemu svetu. MINT je več kot le blagovna znamka; je gibanje, ki spodbuja k razmišljanju o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k lepši prihodnosti našega planeta.

ŠOLSKO LETO 2022/2023

Projekt IZVAJANJA DEJAVNOSTI S PODROČJA SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI, INOVATIVNOSTI IN PODJETNOSTI (JP MLADI 2022/2023) v šolskem letu 2022/2023 na OŠ Podlehnik

Tudi v tem šolskem letu smo bili uspešni na razpisu projekta Mladi 2022/2023, ki ga financira agencija SPIRIT, ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem za izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.

V aktivnosti smo vključili učence od 4. do 9. razreda, jim ponudili raznolike dejavnosti za spodbujanje razvoja osebnostnih lastnosti, pomembnih za podjetnost (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …), oblikovali osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, spodbujali razvoj zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji ter tako pomembno vplivali tudi na bodočo poklicno pot vsakega posameznika.

Sodelovanje v projektu je za učence popolnoma brezplačno, saj so dejavnosti financirane s strani SPIRIT-a v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, izvajale pa so se tako v prostorih šole kot tudi izven nje.

Pri izvedbi nekaterih dejavnosti je ponovno sodelovala tudi zunanja mentorica, dr. Lidija Tušek, s številnimi izkušnjami in znanji iz tega področja. Pri delu sta ji pomagala tudi sodelavca iz ZRS Bistra Ptuj, g. Robert Novak in ga. Tjaša Glažar.

_ _

Tako pa je naše delo potekalo tokrat:

 • obisk podjetja Intera Ptuj (objava tudi tukaj),
 • obisk Mednarodnega obrtnega sejma v Celju,
 • delo v skupinah in iskanje novih poslovnih idej, izdelava canvasov, predstavitev idej in izbira najboljše med njimi (delo z zunanjo mentorico),
 • obisk lokalnega podjetja SPC Toplak d.o.o.,
 • obisk lokalnega podjetja KMG Podlehnik d.o.o.,
 • izdelovanje praktično uporabnih izdelkov,

V nadaljevanju pa smo zbrali še nekaj misli sodelujočih učencev.

Učenci od šestega do devetega razreda smo ustvarjali svoje podjetje s pomočjo canvasov.

Bili smo v dveh večjih skupinah in se nato razdelili v manjše ekipe. V ekipah smo potem napisali ideje za izdelek podjetja ter glasovali za najboljšo idejo. To idejo smo potem postavili na canvas. Napisati smo morali ime podjetja, naše stranke, kako se bomo oglaševali in prodajali ter naše stroške in dobičke.

Ko je bilo vse to narejeno, smo v računalniški učilnici idejo napisali v PowerPoint, si pripravili predstavitev in poslali gradivo učiteljici.

Ob koncu dneva smo svoje ideje predstavili pred ostalimi ekipami. In nato so se sodniki odločili za najboljšo podjetniško idejo. Zmagovalna ekipa je ustvarila ROBOTA, KI SAM POSPRAVLJA. Zmagovalna ekipa se bo v mesecu maju udeležila Podjetniškega izziva za mlade, ki bo potekal na Ptuju.

Pripravila Ema Feguš

Obiskali smo tudi Tehnološki park Intera na Ptuju. Že ime Tehnološki park nam pove, da tam zaposleni urejajo in obdelujejo veliko različnih vrst podatkov.

Podjetje Intera se ukvarja z razvojem računalniškega sistema Intrix. Njihovi zaposleni za svoje stranke nenehno iščejo rešitve s področja upravljanja odnosov s strankami, vodenja projektov, servisov in marketinga.

To podjetje smo obiskali, zato da bi spoznali, kakšno strokovno izobrazbo oz. poklice imajo njihovi zaposleni.

Izvedeli smo, da so tam zaposleni po izobrazbi diplomirani inženirji informatike ter različni ekonomisti.

Posebnost podjetja je, da imajo zaposleni zaradi narave oz. vrste dela v zgradbi fitnes, tobogan, gugalnico, namizni tenis in nogomet ter različne vrste pohištva za sproščanje. Vse to jim pomaga, da hitreje najdejo rešitve za izzive, katere rešujejo za svoje stranke. V eni izmed pisarn sta 2 govorilnici, ki sta namenjeni zasebnim pogovorom zaposlenih.

Ob ogledu podjetja smo zelo uživali in upamo, da se bomo lahko še kdaj vrnili.

Ugotovila sem, da v Interi zaposlujejo predvsem t. i. poklice prihodnosti, vendar ne smemo pozabiti na tradicionalne poklice, katere bo še vedno moral opravljati človek (policist, frizer, prodajalec, zdravnik, delavci v proizvodnjah, mesar, maser …).

Zapisala: Ana Plohl, 7.razred

V četrtek, 15. 9. 2022, smo se učenci od 6. do 9. razreda odpravili na MOS v Celju, kjer smo obiskali Ulico obrti in spoznali najrazličnejše poklice npr. mizar, lončar, varilec, pek, slaščičar …

Dan pred ekskurzijo smo v šoli dobili delovne liste, na katerih so bila za vsak poklic 3 vprašanja. Na začetku smo z učiteljicami obiskali par stojnic, potem pa smo dobili zadolžitev, da sami izpolnimo vse odgovore s pomočjo asistenta na vsaki stojnici. Ko smo izpolnili delovne liste, pa smo se lahko sprehodili po drugih delih sejma. Vreme nam sicer ni bilo naklonjeno, saj je sredi ogleda sejma začel pihati veter in začela je padati toča, ampak vse je hitro minilo. Za popestritev pa je poskrbel VOX z najrazličnejšimi diatoničnimi harmonikami in najrazličnejšimi muzikanti.

Celjski sejem pa sta tudi obiskali Slovenska vojska in Civilna zaščita, ki sta pripeljali ogromno različnih vojaških in drugih vozil.

Celjski sejem nama je bila zelo lepa izkušnja in bi ga obiskala tudi naslednje leto.

Pripravila Vito Hren in Enej Anžel

 1. oktobra 2022 smo si učenci 7. in 8. razreda Osnovne šole Podlehnik ogledali podjetje SPC Toplak.

Odpravili smo se kar peš. Tam so nas prijazno sprejeli in nam predstavili svoje podjetje in prodajni salon. Povedali so nam tudi, da ko bomo večji, se bomo lahko pri njih tudi zaposlili. Nato smo si ogledal avte v garaži in o njih tudi kaj izvedeli. Nato smo se premaknili ven in si ogledali športni avto, ki nas je zelo zanimal.

Pred odhodom do šole smo dobili še darilca. Veseli smo, da smo spoznali še nekaj poklicnih možnosti.

Klemen Kolar, 7. r

Učenci 7. in 8. razreda smo si ogledali tudi podjetje KMG (Kmetijska mehanizacija Grabrovec) Podlehnik.

Peš smo se odpravili do podjetja. V podjetju nam je gospod Grabrovec razkazal njihove prostore – delavnice, skladišče … Pokazal nam je njihovo delo in povedal, katere poklice lahko pri njih opravljaš.

Izvedeli smo vse o strojih in videli smo tudi njihove končne izdelke.

Tam je bil tudi nekdanji učenec OŠ Podlehnik, ki se bo po končani srednji šoli pri njih zaposlil. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Zala Pulko, 7. razred

Fotografije v nadaljevanju pa prav tako zgovorno opisujejo naše dejavnosti:

Podjetniški izziv za mlade 2023

Na Podjetniškem izzivu za mlade, ki je za osnovnošolce potekal 23. 2. 2023 na Ptuju, sta se predstavili tudi dve skupini naših učencev in predstavili svoji podjetniški ideji, ki sta ju razvijali v času izvajanja dejavnosti projekta Mladi 2022/2023. Ideji so predstavili sedmošolci, na tribunah pa so jih (poleg ostalih sodelujočih in njihovih mentorjev ter članov komisije) pozorno poslušali tudi sošolci.

FOTONECKLACE

Kaja, Ema, Ana Lina, Ana, Tiara in Maja smo predstavile našo poslovno idejo FOTONECKLACE. Naš izdelek je verižica, ki ima majhno kamero v obesku. Je lahka, ne zavzema veliko prostora, namenjena pa je predvsem osebam, ki rade fotografirajo. Naše delo bi obsegalo izdelavo izdelka po meri, oglaševanje in uspešno prodajo, vse skupaj pa bi potekalo pod sloganom »če si upaš, boš uspel!«

BEAST BOT

ŠOLSKO LETO 2021/2022

Projekt IZVAJANJA DEJAVNOSTI S PODROČJA SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI, INOVATIVNOSTI IN PODJETNOSTI (JP MLADI 2021/2022) v šolskem letu 2021/2022 na OŠ Podlehnik

Ponovno smo bili uspešni na razpisu projekta Mladi 2021/2022, ki ga financira agencija SPIRIT, ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem za izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.

Tudi v tem šolskem letu smo v aktivnosti vključili učence od 4. do 9. razreda, pri katerih smo preko ponujenih raznolikih dejavnosti spodbujali razvoj osebnostnih lastnosti, pomembnih za podjetnost (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …), oblikovali osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, spodbujali razvoj zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji ter tako pomembno vplivali tudi na njihovo bodočo poklicno pot.

Sodelovanje v projektu je bilo za učence popolnoma brezplačno, saj so dejavnosti financirane s strani SPIRIT-a v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, izvajale pa so se tako v prostorih šole kot tudi izven nje..

Pri izvedbi nekaterih dejavnosti je sodelovala tudi zunanja mentorica, dr. Lidija Tušek, ki ima številne izkušnje in znanja iz tega področja, s svojima sodelavcema iz ZRS Bistra Ptuj.

V času trajanja aktivnosti so bili učenci deležni tako nujno potrebnih teoretičnih osnov s področja podjetništva, kot tudi praktičnih osnov izvedbe lastne ideje. Ob tem so imeli možnost razvoja idej lastne poklicne poti in razmislek o možnostih na trgu.

Učenci so se seznanili s podjetniki na lokalni ravni in širše. Spoznali so orodje za izdelavo poslovnega načrta, t.i. canvas, ga izdelali glede na svojo skupinsko poslovno idejo ter poslovno idejo predstavili učencem in zaposlenim naše šole.

Tudi letos pa se je dogajalo še več …

Učenci so srečali s praktično izdelavo izdelkov, izdelki naravne kozmetike, s pripravo zdravih in lokalnih živil, izdelovanjem sladkih presenečenj, izdelavo embalaže, izdelavo izdelkov iz lesa in gline …

Nekaj opisov in utrinkov iz naših delavnic si lahko ogledate spodaj.

 • Obiskali smo srednjo šolo ŠETK na Ptuju. Bilo je zelo zanimivo, predstavili so nam tudi učilnico, ki izgleda kot trgovina, kjer se lahko dijaki urijo (Jure, Sebastijan, Denis, Tinai, 8. razred).
 • V dejavnostih z zunanjo mentorico smo izdelovali svoje poslovne načrte. Naša skupina si je zamislila izdelavo posebnih napihljivih čevljev, s katerimi bi lahko brez težav hodili tudi po vodi. Ti čevlji bi nam pričarali številne zabavne trenutke (Alisa, Špela, Blažka, Nik, Vito, Tinai, 8. razred).
 • Naša skupina pa si je zamislila izdelavo električnega letala, ki je 2-krat hitrejše od običajnih potniških letal in ne uporablja goriva. Za let sicer še zmeraj potrebuje pilota, večino dela pa opravi avtopilot. Možna bi bila tudi izposoja letala. Njegova prednost pa je predvsem hitrost in bistveno manj onesnaževanja okolja (Tadej, Niko, Benjamin, Urban, Sebastijan, Jure, 8. razred).
 • Naša skupina si je zaželela boljši in lepši svet brez odvečne embalaže, predvsem brez plastične embalaže. Kozmetiko (mila, pralne praške …) bi kupcem nalivali v embalažo, ki bi jo le-ti prinesli s seboj (Vanesa, Gaja, Nika, Tjaša, Eva, Katja, 9. razred).
 • Druga skupina devetošolcev pa si je omislila Cyber oblačila, ki bi uporabnikom omogočala lastno kreiranje oblačil (preko telefona ali tablice). Izgled oblačila bi se lahko zelo pogosto menjal, glede na želje in potrebe uporabnikov. Na oblačilu bi se lahko predvajali tudi posnetki (Nick, Žan, Domen, Luka, Patrik, Kaja, 9. razred).
 • V podjetju Intera na Ptuju so nam predstavili svoje začetke, razvoj podjetja in njihove trenutne uspehe  – znani so po celem svetu (Jaka, Tadej, 7. razred).

Podjetniški izziv za mlade 2022

V sredo, 11. maja 2022, se je skupina devetošolcev (Nick Šibila, Luka Jus, Patrik Horvat, Žan Krušič, Domen Meško in Kaja Merc), ki je pripravila poslovno idejo Cyber clothes, udeležila Podjetniškega izziva za mlade, ki je letos ponovno potekal v živo, v projekcijski dvorani za odrom Šolskega centra Ptuj. Dogodka se je udeležilo več kot 130 mladih, njihovih mentorjev, učiteljev in predstavnikov gospodarstva. Tekmovalo je 12 podjetniških ekip, 4 osnovnošolske in 8 dijaških, ki so morale svoje ideje v petih minutah predstaviti strokovni publiki in občinstvu.

Več o dogodku, ki ga organizirajo ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj ter številnih podjetnikov, si lahko preberete tukaj ali tukaj, prav tako pa tudi na FB tukaj ali tukaj.

Opis poslovne ideje učencev naše šole – CyberClothes

Oblačila modernega človeka so pisanih barv, različnih materialov in izdelana za najrazličnejše priložnosti. Večinoma so namenjena sistemu hitre mode.
Skupina devetošolcev iz OŠ Podlehnik je v času svojega tipanja v svet podjetništva našla rešitev za več problemov: zmanjšanje števila kosov oblačil, količine tekstilnih odpadkov, porabe čiste pitne vode in materialov za izdelavo oblačil, pa tudi količine mikroplastike in ostankov pralnih sredstev v okolju.
Vse to govori v prid naši ideji. Oblačila, imenovana Cyber clothes, so vedno moderna, enostavna za vzdrževanje, prilagodljiva vsakemu posameznemu trenutku dneva in priložnosti. Ne zasedejo veliko prostora v omari, prav tako pa nudijo tudi enostavno uporabniško izkušnjo. To so prva pametna oblačila.
Uporabnik videz oblačila nenehno prilagaja situaciji preko brezplačne aplikacije, nameščene na pametni napravi. Po želji se lahko na oblačilu spreminja barva, logotip, fotografija ali celo predvaja videoposnetek.
Oblačila Cyber clothes ponujajo vse to in še več za vsakogar izmed nas …

Mentorici: Dragica Šegula in Mojca Pajek

————————————————————————————————————————————————————————————–

ŠOLSKO LETO 2020/2021

Projekt IZVAJANJA DEJAVNOSTI S PODROČJA SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI, INOVATIVNOSTI IN PODJETNOSTI (JP MLADI 2020/2021) v šolskem letu 2020/2021 na OŠ Podlehnik

 Tudi v šolskem letu 2020/2021 je naša šola uspešno kandidirala na razpisu projekta Mladim se dogaja, ki ga financira agencija SPIRIT, ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem za izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.

V  dejavnosti smo vključili učence od 4. do 9. razreda in jim tako ponudili raznolike dejavnosti, s katerimi smo želeli spodbujati razvoj osebnostnih lastnosti, pomembnih za podjetnost (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …), oblikovati osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, spodbujati razvijanje zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji, ter tako pomembno vplivati tudi na njihovo bodočo poklicno pot.

Sodelovanje v projektu je bilo za učence popolnoma brezplačno, saj so dejavnosti financirane s strani SPIRIT-a v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo), izvajale pa so se v prostorih šole.

Pri izvedbi dejavnosti je sodelovala tudi zunanja mentorica, dr. Lidija Tušek, ki ima številne izkušnje in znanja iz tega področja, s svojima sodelavcema iz ZRS Bistra Ptuj.

V času trajanja aktivnosti so bili učenci deležni tako nujno potrebnih teoretičnih osnov s področja podjetništva, kot tudi praktičnih osnov izvedbe lastne ideje. Ob tem so imeli možnost razvoja idej lastne poklicne poti in razmislek o možnostih na trgu.

Učenci so se seznanili s podjetniki na lokalni ravni in širše. Spoznali so orodje za izdelavo poslovnega načrta, t.i. canvas, ga izdelali glede na svojo skupinsko poslovno idejo ter poslovno idejo predstavili učencem in zaposlenim naše šole.

Najbolje ocenjeno idejo na šolski ravni bodo predstavili na Podjetniškem izzivu za mlade 2021, ki ga bosta organizirala ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj ob podpori Mestne občine Ptuj in številnih podjetnikov.

Dogajalo pa se je seveda še več …

Učenci so se praktično seznanili s pripravo zdravih in lokalnih živil, izdelali so produkte naravne kozmetike, urili so se v šivanju, izdelovali embalažo …

Nekaj opisov in utrinkov iz naših delavnic si lahko ogledate spodaj.

 • izdelovanje mila: po začetnih informacijah, kako izdelati milo smo se lotili dela v skupinah. Iz milnih osnov, eteričnega olja in dišav v prahu, ki smo jih lahko kombinirali, smo izdelali dišeča mila. Zelo nam je bilo zanimivo, ker smo se veliko naučili.
 • šivanje blazinic: dobili smo dva kosa blaga, ki smo ju sešili skupaj, ju napolnili z vato in nanj prišili gumb ali svojo začetnico. V blazinico smo zapičili bucike ali igle. Znanje šivanja nam bo služilo tudi v prihodnosti.
 • šivanje mask: zaradi aktualnega dogajanja smo se lotili tudi šivanja mask iz blaga, ki je primerno za otroke in mladostnike. Kosu blaga smo naredili zavihke, ga obrobili, mu dodali elastiko in nastale so maske.
 • kuhanje marmelade: po začetni preučitvi recepta, smo se lotili dela. Skuhali smo gozdne sadeže, jim dodali želirno sredstvo in sladkor ter dobili sladko, slastno marmelado. Marmelado smo vlili v kozarce. Na kozarce smo nalepili nalepke, ki smo jih izdelali po lastnih zamislih. Ob kuhanju smo se zares zabavali, predvsem pa smo se naučili, da lahko živila enostavno pripravimo iz domačih, mnogo bolj zdravo pridelanih surovin.
 • pečenje ocvirkovke (girpe): najprej smo narezali ocvirke in zamesili testo. Testo smo raztegnili po pekaču, ga namazali z mastjo in posipali z narezanimi ocvirki. Na 200°C smo ga pekli 10 minut. Ko smo ocvirkovko poskusili, smo ugotovili, da je odlična.
 • delavnica o podjetništvu: mentorji iz Bistre Ptuj so nam prišli pomagat razširit znanje iz področja podjetništva. Razdelili smo se v skupine in po korakih smo prišli do dobrih poslovnih idej. Izbrali smo eno, ki se nam je zdela najboljša. Na začetku smo naredili canvas. S pomočjo mentorice smo ga izpolnili. Vsi skupaj smo bili zelo inovativni in imeli smo super ideje. Na koncu smo naredili predstavitev na PowerPointu, ki smo jo predstavili ostalim skupinam.
 • za učence 4. in 5. razreda, ki so se prvič srečali s podjetništvom, je delavnica potekala zelo zabavno. Preko igric so izvedli poslovni activity za spoznavanje podjetništva.

                                                                                                              Zapisale: Iza, Nina, Manica, učenke 6. razreda

Pa še nekaj misli ostalih učencev:

– V delavnicah Mladim se dogaja mi je bilo letos zelo všeč, saj smo imeli polno poučnih delavnic. Izdelovali smo maske, pri katerih sem se veliko naučila, npr. sestavljanje mask, pri katerem nisem na začetku imela pojma, ko pa sem ugotovila, mi je šlo.

– Ukvarjanje s podjetniškimi idejami je bilo prav zanimivo, saj smo v skupini izbrali super idejo za razvoj naše občine, ki smo jo potem tudi predstavili in se je vsem zdela zanimiva. V naši skupini smo do ideje prišli tako, da smo združili začetne ideje skupaj. Skupina mi je bila všeč, saj smo super sodelovali.

– Dan izdelave canvasa in predstavitve poslovnih idej skupin: naša skupina je predstavila idejo o restavraciji na obeh straneh avtoceste, imeli pa bi tudi prenočišča. Delo v tej skupini je potekalo odlično. Naša ideja je bila po mojem mnenju odlična, ima pa še nekaj slabosti, ki jih še nismo uspeli odpraviti. Želim si, da bi se nekatere ideje lahko uresničile, tudi naša.

– Ko smo šivali maske in blazinice mi je bilo posebej všeč, da sem uporabljala šivalni stroj.

– Projekt Okusi sveta, ki smo ga izdelali v skupini, mi je zelo všeč. Spoznal sem kaj vse bi še lahko pripomoglo k razvoju v občini Podlehnik. Želim si, da bi lahko še večkrat predlagali naše ideje in da bi jih kdo slišal.

– Meni se je zdelo lepo in prijetno, saj smo pokazali kaj znamo in zmoremo narediti.

– Bili smo seznanjeni s tem, kaj je podjetništvo in tudi sami predstavili svojo poslovno idejo. Naša je bila Obuditev Podlehniškega ribnika. Ribnik v Podlehniku sega globoko v zgodovino, vse do pribl. leta 1700, katerega so imeli v lasti Dominikanci, ki so živeli v župniji Sv. Trojice na Gorci. Ribnik je takrat obsegal 20 ha zemljišča, trenutno še samo 8 ha. Ribnik je na dobri lokaciji in je pravi balzam za oči. Še vedno ga je možno lepo obnoviti in ga malo modernizirati.

Fotografski utrinki:

   

V torek, 11. maja 2021, smo se učenci 7. in 8. razreda zbrali v računalniški učilnici. Ogledali smo si predstavitve učencev in dijakov na dogodku, poimenovanem e-Podjetniški izziv za mlade 2021. Tudi učenci naše šole so predstavili svoji poslovni ideji Okusi sveta (učenci 8. razreda) in Digitalna stena (učenci 7. razreda), ki sta nastali v projektu Mladi 2020, ki smo ga izpeljali v jesenskih mesecih. Tako publika, kot tudi žirija sta izbbirali svoje favorite. Obe naši skupini sta si razdelili 2. mesto po izboru publike, za kar jima iskreno čestitamo!

Zapisale: Nika Plajnšek, Vanesa Vidovič, Eva Pulko, učenke 8. razreda

————————————————————————————————————————————————————————————–

ŠOLSKO LETO 2019/2020

Mladim se dogaja

V šolskem letu 2019/2020 smo sodelovali v projektu Aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki ga je financiral SPIRIT SLOVENIJA v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Ena od aktivnosti v tem projektu je bila razvijanje poslovnih idej. Učenci smo se razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je razvila in na koncu predstavila svojo poslovno idejo. Naša skupina, v kateri smo bili Kaja Merc, Domen Pulko, Maja Urbančič, Lucija Plajnšek in Jana Kotnik je pripravila zmagovalno idejo po izboru občinstva in komisije. Idejo smo poimenovali SNACK PACK. Gre za embalažo, v kateri bi lahko skupaj postregli sladoled, preliv in pomfrit.

Povabili so nas, da idejo predstavimo na e-Podjetniškem izzivu za mlade 2020, ki sta ga organizirala ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj ob podpori Mestne občine Ptuj in številnih podjetnikov ter je potekal preko Zooma, 14.5. ob 12.00. Pred tem smo svojo idejo razvijali in nadgradili ter pripravili ppt predstavitev, ki smo jo posneli. Na prireditvi je svoje ideje predstavilo pet ekip srednješolcev in dve ekipi osnovnošolcev.

Tako sodelovanje v projektu kot sama predstavitev na e-Podjetniškem izzivu za mlade 2020 je bilo zelo zanimiva in poučna.

Zapisala Jana Kotnik

S  projektom smo bili deležni številnih objav v medijih. Tukaj jih je nekaj:

http://www.radio-ptuj.si/podravje-na-moji-dlani/podjetniski-izzivi/3617-podjetniski-izzivi-za-mlade-2020

https://www.facebook.com/ptujska.petv/videos/258864971884995
https://www.facebook.com/ptujska.petv/videos/242363193751025
https://www.vecer.com/skozi-friski-luft-po-ormoskem-10175031
https://bistra.si/aktualne-novice/bistra-poroca/874-podjetniski-izziv-za-mlade-2020-letos-digitalen-3
https://bistra.si/aktualne-novice/novice/875-petv-o-podjetniskem-izzivu-za-mlade

————————————————————————————————————————————————————————————–

Projekt IZVAJANJA DEJAVNOSTI S PODROČJA SPODBUJANJA USTVARJALNOSTI, INOVATIVNOSTI IN PODJETNOSTI v šolskem letu 2019/20210 na OŠ Podlehnik

Naša šola je ob koncu preteklega šolskega leta uspešno kandidirala na razpisu projekta Mladim se dogaja, ki ga financira agencija SPIRIT, ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem za izvajanje aktivnosti na področju spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti.
Vključitev v dejavnosti smo omogočili učencem od 5. do 9. razreda in jim tako ponudili raznolike dejavnosti, s katerimi želimo spodbujati razvoj osebnostnih lastnosti, pomembnih za podjetnost (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti …), oblikovali osnovna znanja in stike s poslovnim svetom, spodbujali razvijanje zavesti o podjetništvu kot družbeni kategoriji, pri tem pa sodelovali s podjetji iz bližnje in širše okolice.
Sodelovanje pri projektu je pomembno tudi za bodočo poklicno pot vsakega posameznika, saj so učenci obiskali številne delovne organizacije in srednje šole. Sodelovanje v projektu je bilo za učence popolnoma brezplačno, saj so dejavnosti financirane s strani SPIRIT-a v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo), izvajale pa so se v prostorih šole in tudi izven nje. Pri projektu je sodelovala tudi zunanja mentorica, dr. Lidija Tušek, ki ima številne izkušnje in znanja iz tega področja.
V času trajanja aktivnosti so bili učenci deležni tako nujno potrebnih teoretičnih osnov s področja podjetništva, kot tudi praktičnih osnov izvedbe lastne ideje. Ob tem so imeli možnost razvoja idej lastne poklicne poti in razmislek o možnostih na trgu.
Praktično so izdelovali izdelke iz pirine moke, spoznali dijaška podjetja, se spoznali s produkti podjetja Vitiva d.d. v Markovcih, pridelavo zdrave hrane, si ogledali lokalna podjetja in SPOT točko na Ptuju … , ob tem pa med izvajanjem podjetniških dni za učence raziskali tudi lokalne možnosti za podjetništvo, se spoznali z orodji za izdelavo poslovnega načrta, t.i. canvas, izdelali canvas (glede na skupinsko poslovno idejo), ter se predstavili pred publiko (učenci in učitelji naše šole). Dogajalo pa se je seveda še več …

Related Images:

Dostopnost