Projekt Krokus

Projekt Krokus v šolskem letu 2023/2024

Tudi v šolskem letu 2023/2024 nadaljujemo s sodelovanjem v projektu Krokus, v katerega smo ponovno vključili osmošolce. Delo poteka po ustaljenem načinu (medpredmetno sodelovanje), nespremenjena pa ostaja tudi tematika (na primeren način seznaniti mlade s holokavstom ter jih ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije).

Šola je v mesecu oktobru ponovno v dar prejela čebulice rumenih krokusov, ki so jih naši osmošolci 12. 10. 2023 posadili na trato pred šolo.

Mentorji: Majda Erlač, Milena Mali, Anita Malovič in Mojca Pajek

Projekt Krokus v šolskem letu 2022/2023

V šolskem letu 2022/2023 nadaljujemo s sodelovanjem v projektu Krokus, v katerega bomo ponovno vključili osmošolce. Delo bo tudi tokrat potekalo medpredmetno (matematika, slovenščina, domovinska in državljanska kultura in etika ter zgodovina v povezavi z delom svetovalne službe). Obravnavana tematika ostaja enaka: na primeren način seznaniti mlade s holokavstom ter jih ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije.

Šola je v zadnjih dneh meseca oktobra ponovno v dar prejela čebulice rumenih krokusov, ki so jih učenci posadili na trato pred šolo.

V tednu od 23. do 27. januarja 2023 so pri različnih predmetih potekale aktivnosti, s katerimi smo obeležili svetovni dan spomina na žrtve holokavsta: učenci so s pomočjo različnih virov spoznali holokavst (npr. ogled filma), izdelovali metulje, pripravili razstavo. Na število holokavsta pa so pogledali tudi iz matematičnega vidika in si poskušali dano število predstaviti na različne načine, ki so jih izbrali sami (npr. stolpnica iz telefonov, čas igranja igric in dolžina poti iz peresnic, vključno s potrebnim časom hoje/vožnje).

Mentorice: Majda Erlač, Milena Mali, Anita Malovič in Mojca Pajek

Projekt Krokus v šolskem letu 2021/2022

Tudi v šolskem letu 2021/2022 smo pridružili projektu Krokus, ki ga v Sloveniji v celoti organizira in financira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Cilj projekta je na primeren način seznaniti mlade s holokavstom ter jih ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Obravnavane tematike smo se lotili medpredmetno. Povezali smo matematiko, slovenščino, likovno umetnost, domovinsko in državljansko kulturo in etiko ter zgodovino.

Po dolgih mesecih zime in teme so s prvimi spomladanskimi žarki na trati pred šolo na plano pokukali krokusi, ki smo jih učenci 7. in 8. razredov posadili v jeseni:

Trato pred našo šolo pa krasijo tudi krokusi, ki so jih posadili učenci, ki so v projektu sodelovali v šolskem letu 2020/2021. Ti krokusi so zacveteli nekoliko prej:

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 10 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavino.

Z učenci smo se v januarju pogovarjali o dnevu spomina na holokavst in na vse trpljenje, ki so ga bili deležni ljudje v času 2. svetovne vojne.

Projekt smo povezali tudi z akcijo izdelovanja papirnatih ladjic.

Niti predstavljati si nismo mogli, da bomo na pragu pomladi spremljali rumene barve cvetov in se spraševali, koliko naših vrstnikov je zaradi najnovejše vojne, ki divja čisto blizu nas, zapustilo svoje domove, izgubilo svoje bližnje in končalo svoje otroštvo na najbolj krut način.

Z učenci smo izdelali mandalo miru:

Vsi si zelo želimo, da bi naši rumeni krokusi rasli v miru in da bi nam rumena barva simbolizirala samo toploto sončnih žarkov.

Z dnem 21. 4. 2022 smo za to šolsko leto zaključili s projektom Krokus, v spomin na otroške žrtve holokavsta.
Zavodu Upornik iz Maribora smo predali 5258 ladjic, ki so jih učenci naše šole izdelali v okviru dnevov dejavnosti in oddelkih podaljšanega bivanja in varstva vozačev.
Verjamemo, da bodo tudi naše ladjice prispevale k zavedanju, da je mir naša skupna potreba in vrednota.

Mentorice: Ana Bedenik, Majda Erlač, Milena Mali, Anita Malovič in Mojca Pajek

————————————————————————————————————————————————————————————–

Osmošolci v projektu Krokus v šolskem letu 2020/2021

V šolskem letu 2020/2021 smo se prvič pridružili projektu Krokus, ki ga v Sloveniji v celoti organizira in financira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Gre za projekt, ki se mu je v letošnjem šolskem letu pridružilo 45 slovenskih šol. Cilj projekta je na primeren način seznaniti mlade s holokavstom ter jih ozaveščati o nevarnostih rasizma in diskriminacije. Obravnavane tematike smo se lotili medpredmetno. Povezali smo matematiko, slovenščino, likovno umetnost, domovinsko in državljansko kulturo in etiko ter zgodovino.

Tako smo tik pred pričetkom šolanja na daljavo še uspeli posaditi 50 čebulic, ki smo jih kot sodelujoči v projektu dobili brezplačno. Dodali pa smo še 10 čebulic, belo okrasno kamenje in nekaj trenutkov prijetnega druženja na prijetnem jesenskem soncu. Rumene krokuse sadimo v spomin na več kot milijon otroških žrtev holokavsta.

Po sajenju čebulic smo se za nekaj mesecev preselili v šolanje na daljavo, kjub temu pa smo občasno preverili kaj se dogaja z našim “izdelkom”.

Od 25. do 29. januarja smo izvedli številne medpredmetne dejavnosti, s katerimi smo osvetlili problematiko holokavsta in se ob tem spomnili številnih otrok, ki so umrli v njem. Učenci so pri vseh dejavnostih izkazovali izjemno pripravljenost za tovrstno delo.

Ob koncu februarja smo se ponovno vrnili v šolske klopi, pa tudi krokusi so se počasi pripravljali na cvetenje. V mesecu marcu so se cvetovi popolnoma razcveteli in nas prvič razveselili. Ob sončnih dneh so še posebej lepi.

Pri urah slovenščine so učenci obravnavali in sodelovalno brali knjigo Dnevnik Ane Frank, nato pa so pri urah likovne umetnosti izdelovali slikanico na omenjeno tematiko in z njo sodelovali na literarnem razpisu Slikanica Dnevnik Ane Frank.

Mentorice: Ana Bedenik, Majda Erlač, Milena Mali, Anita Malovič in Mojca Pajek

Related Images:

Dostopnost