V soboto, 30.3.2019, smo se člani planinskega krožka skupaj z mentorico učiteljico Jožico Vogrinec odpravili na planinski izlet na Veliko planino.

Ob 7.15 uri smo se zbrali pred šolo in počakali na avtobus. Na izlet smo šli skupaj z OŠ Gorišnica, zato smo zapolnili avtobus do zadnjega kotička. Vozili smo se zelo dolgo. Ko smo prispeli do koče Kranjski Rak, smo zavili na makadamsko cesto in po nekaj minutah vožnje prispeli do parkirišča, kjer smo izstopili, saj je bilo to naše izhodišče. Najprej smo pomalicali na velikem travniku, nato pa se podali proti Veliki planini. Na začetku smo hodili po gozdu. Pot je bila precej strma, zato smo se večkrat ustavili. Ob poti smo videli veliko črnih telohov, trobentic, v gozdu pa smo si lahko tudi čisto od blizu ogledali ogromno mravljišče. Kmalu smo prišli do Male planine. Hodili smo po ravnih travnikih, na katerih je cvetelo veliko žafranov. Šli smo mimo pastirskih koč, saj je na planini veliko pastirsko naselje. Pastirji vsako poletje pripeljejo svoje krave na pašo na planino in čez poletje ostanejo v pastirskih kočah. Bilo nam je zelo vroče. Na poti smo se lahko hladili s snegom, saj je bilo v senčnih legah še nekaj snega. Po planini je vodilo več širokih poti in naša vodnica nas je odpeljala do Domžalskega doma na Mali planini, kjer smo v svoje planinske knjižice dobili žige. Tukaj smo tudi pomalicali in dobili čaj. Po krajšem počitku smo se nato podali še do kapelice, kjer je bil zelo lep pogled na zasnežene Kamniško Savinjske Alpe. Po skupinskem fotografiranju smo se podali proti dolini, kjer nas je že čakal avtobus, kateri nas je odpeljal proti domu.

Planinci smo preživeli zelo lep, sončen dan v naravi, videli smo veliko zanimivega in se že veselimo naslednjega planinskega izleta.

Iza Feguš, 4. razred

Related Images:

Dostopnost