Na šoli smo se potrudili, da je bil teden otroka tudi v letošnjem letu za učence malce drugačen, bolj zanimiv in aktiven. V jutranjih urah smo si ogledali predstave naših učencev, pa poplesavali ob ritmih harmonike, pekli pecivo in se z njim tudi posladkali. Devetošolci so pripravili druženje s prvošolci in jih istočasno sprejeli v Skupnost učencev OŠ Podlehnik, v okviru projekta Popestrimo šolo pa so učenci in učiteljica polepšali igrišče z igrami.

Vsako leto preberemo tudi poslanico, ki jo je letos zapisal Primož Suhodolčan. Prijetno branjem vam želimo!

 Znanje je veselje!
Čeprav se zdi, da se naš svet vedno enako vrti, to še zdaleč ne drži. Kako lepo se je zjutraj razveseliti in se vprašati, le kaj bo danes novega. Ali ni krasno, kadar začnete dan z vprašanji, ki se začnejo z kdo, kje, kaj, kdaj, kako in za povrh še zakaj? Kdo pravi, da rep ne maha s psom? Kje se dobi smeha na kilograme, če je na tone premalo? Kaj je to rigometer? Kdaj lahko voda teče navzgor? Kako spraviš ozkega slona skozi debelo ključavnico? Zakaj se Sonce noče vrteti okoli Zemlje?
Vprašanj je veliko, vendar je odgovorov še več. Samo poiskati jih morate. Najdete jih povsod. V parku, v gozdu, na sprehodu, doma, na igrišču, na strehi, v kleti, v postelji, pri kosilu, v knjižnici, pri babici, na vrhu hriba, za hišo in še drugje. Odkrivate jih lahko kjerkoli in kadarkoli želite. Ko jih boste našli, jih vedno skrbno shranite. Ne v kakšen pozabljen predal, ampak tja, kjer jih boste imeli vedno pri roki. Shranite jih v čudovito čarobno skrinjico, ki jo vedno in povsod nosite s seboj. Odpiranje te skrinjice, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov naj bo vaše največje veselje.
Znanje je igra!
Zagotovo ste se že kdaj igrali radovednost, zato veste, da v tej igri vedno zmaga znanje. Ampak ne pozabite, radovednost je lepa čednost. Tisti, ki so radovedni, se vedno veliko naučijo. In kdor se zna učiti, ta zna že ogromno. Nikar ne čakajte, da znanje milo prosi, če lahko pride do vas. Sami ga poiščite. Naj ne mine dan, ko se ne bi vprašali, kaj je za naslednjim bregom ali kdo se skriva za naslednjim ovinkom. Verjemite, da je za bregom radovednost in za
ovinkom znanja vedno nekaj novega. Najbolje je, da se takoj odpravite na pot in zagotovo nikoli ne boste razočarani. Kaj se ve, mogoče boste prav vi ta svet zavrteli v drugo smer in odkrili popolnoma nove poti. Takšne, ki jih do zdaj ni prehodil še nihče in kamor se še nikoli ni prikazala nobena radovedna glava. Ne pozabite, radovedno iskanje znanja je najlepša igra.
Znanje je največji zaklad!
Znanje je tudi edini zaklad, ki vam ga nihče ne more vzeti. Prav tako ga ne morete izgubiti ali pa ga pozabiti v omari. Nikoli vam ga ni potrebno nositi v žepu, torbi ali v nahrbtniku, kar je krasno. Vedno je z vami in kamor greste vi, tja gre tudi znanje. Samo odprite oči, nasmehnite se in znanje se prikaže. Znanje je prijatelj, ki vas nikoli ne bo razočaral. Veliko čudovitega lahko počnete skupaj in z njim se je zelo prijetno družiti. Če ste pravi prijatelj, pa boste svoje znanje velikokrat tudi podarili.
Zagotovo ste se že kdaj vprašali: Le kaj bom, ko bom velik?
Ne boste verjeli, ampak odgovor se lahko skriva tudi v šoli! Zato bodite veseli, radovedni in za povrh prav tja povabite Sonce. To je že veliko doživelo in zato nosi v sebi neskončno vrečo znanja. Zato je Sonce odličen učitelj. Posadite ga zraven sebe in takoj vam odgovori na vsa vprašanja. Torej, če česa ne veste, vprašajte Sonce!
Kar ponovite: Kaj bom, ko bom velik?
Ko se boste napolnili z znanjem, boste lahko postali karkoli si boste zaželeli!
Lahko boste tudi Sonce.

Primož Suhodolčan, mladinski pisatelj

Related Images:

Dostopnost